Lietotāju veidotās draugiem.lv aplikācijas

Šķiet, ka tuvojas kāds pusgads kopš Latvijas lielākais sociālais tīkls publicēja savu API. Nevarētu teikt, ka publicētais API ir “Dieva dāvana”, kas palīdzētu atvieglot komunicēšanos ar sociālā tīkla lietotājam, bet katrā ziņā tas ir labāk nekā vispār nekas. Vismaz iesākumam.
Un jādomā, ka nedarbosies princips, ka, lai tiktu prezentēta (vai gatavota) jaunā API versija, jāizveido konkrēts skaits lietotāju aplikāciju, jo pašlaik publiski prezentētas ir tikai 3 lietotāju veidotās aplikācijas.

1. iGoogle draugiem.lv gadget
Lai aplikāciju izmantotu, to jāpiesaista savam igoogle kontam vai arī, piemēram, savai mājaslapai, jo sīkrīku ir iespējams ievietot mājaslapā ar javascript koda palīdzību. Skatāmies šeit.
gadget1 gadget2
Plusi: Platformas neierobežotība. Aplikāciju praktiski var izmantot jebkurā ierīcē, kurā var iedēstīt internetu un kādu sakarīgu interneta pārlūku.
Mīnusi: Skopais izskats un diezgan gara reģistrēšanās. Pēc e-pasta aizsūtīšanas vēl jāuzspiež uz kādām četrām pogām, pirms ir iespēja redzēt sava profila jaunumus.
Secinājumi: Manuprāt šī aplikācija varētu noderēt tiem cilvēkiem, kas reti iežurnālējas savā draugiem.lv kontā un tiem, kam sevišķi nerūp estētiskais baudījums.

2. Draugiem.lv RSS
Aplikācija (ja to tā var teikt) līdz kurai es visticamāk būtu aizdomājies tikai tad, kad mēnesi nebūtu dzēris alu. Vārdu sakot – nekad.
Darbojas pēc interesanta principa. Reģistrējoties mājaslapā, mums tiek uzģenerētas 3 unikāla xml saites, kuras var izmantot kā RSS padeves. Ģenerējam šeit.
rss1 rss2 rss3
Plusi: Metodes vienkāršība. Varam izmantot uzģenerētās xml saites jebkurā RSS lasītājā.
Mīnusi: Būtībā tādu nav (ja vien neskaita e-pasta nopludināšanas iespēju), jo viss ir atkarīgs no RSS ziņu vācēja un vairumā gadījumu tajā var nokonfigurēt ziņu savākšanas biežumu un veikt ziņu filtrāciju (mums, piemēram, neinteresē atnākušā vēstule no izpalīdzīgā darba kolēģa).
Secinājumi: Man patīk, bet neizmantošu, jo aplikācija ir diezgan pavirši izstrādāta. Reizēm xml datne tiek sūdīgi (nekvalitatīvi) ģenerēta.

3. Draugiem.lv pastnieks
Lietotāja veidota aplikāciju, kurai ir visvairāk lietotāju. Un laikam jau pamatoti, jo ir visnopientāk spiestrādāts pie tās.  Lejupielādēt var šeit.
pastnieks1 pastnieks2 pastnieks3
Plusi: Tīri ciešami lietojama aplikācija.
Mīnusi: Tāda pasmaga aplikācija veiktspējas ziņā nevis tās apmēros. Katrā ziņā man un datoram tāds iespaids radās. Iespējams man vienkārši pārāk ātra domāšana ir.

Tad atliek tikai sev jautāt: kāpēc tik nosacīti daudz cilvēku vēlējās, lai draugiem.lv publicē savu API un kāpēc ir tik maz izveidotas aplikācijas, kas izmanto šo API?

2 atbildes uz “Lietotāju veidotās draugiem.lv aplikācijas”

  1. Tik maz aplikāciju tāpēc, ka draugiem bija ļoti skopi ar datu dalīšanu. Maz info ir pieejama un grūti ko sakarīgu un noderīgu uztaisīt.
    Draugiem laikam baidās, ka apmeklējums nokritīs uz pusi :)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.