Ubuntu 12.04 gaidās

Pēc dažiem mēnešiem izstrādātāji no Canonical sola laist klajā jaunāko Ubuntu Precise Pangolin versiju. Kaut arī es parasti esmu bijis atsaucīgs pret jaunām lietām, jaunais Ubuntu Unity man tiešām negāja pie sirds, jo šķita pārāk zaļš un nepierasts, tāpēc vairāk vai mazāk pārvācos uz Linux Mint un pēc tam, šķiet, uz Ubuntu 10.10 ar veco labo Gnome darba virsmu.

Tā kā pietiekami liela daļa no pēdējā Ubuntu laidiena lietotājiem bija ne sevišķi apmierināti ar Unity darba virsmu, tad Canonical sasparojušies un sola “noklusējuma” darba virsmu pacelt gluži vai jaunos līmeņos virs ūdens un izlabot dažas lietotāju saskarsmes neērtības.

Kad pēdējo reizi darbā pie sava klēpjdatora pieslēgt uz galda atstāto monitoru, tad biju diezgan vīlies, ka vienīgais ko Ubuntu (ok, arī datora videokarte) spēja izspiest no sevis, bija ekrāna draņķīga dublēšana ar ekrāna izšķirtspējas izčakarēšanu. Vismaz prieks, ka jaunajā versijā izstrādātāji būs speciāli padomājuši par vairāku monitoru vienlaicīgas pieslēgšanas. Pievienotais video, kas gan atzīmēts kā izstrādātāju prototipa uzmetums, rada pozitīvas priekšnojautas, ka strādāšana ar vismaz diviem monitoriem varētu būt realizēta parastajam lietotājam salīdzinoši vienkārša.

Šķiet, ka laidienu stutēs 3.2 kerneļa versija, kurā vietu atradīs daži interesanti jauninājumi. Piemēram, labāks video karšu atvērto draiveru atbalsts un 3D iespējas ARM tipa mobilajās sistēmās.

Uzlabotais programmu pārvaldnieks (Software Centre) sola iespēju programmu aprakstā pievienot video, kas reizēm varētu būt noderīgi labāka iespaida gūšanai un, šķiet, varētu būt iestrādāta iespēja sinhronizēt programmatūru starp datoriem vai lietotāju kontiem. Vienā datorā instalētās programmas ar dažu klikšķu palīdzību varētu uzinstalēties citā datorā. Varētu būt ērti, bet cik daudz lietotāju lieto Ubuntu uz vairāk par vienu datoru, ierīci?

Unity nīdēji varēs neizmantot šo noklusējuma darba virsmu, bet lietot standarta instalācijā pievienoto alternatīvo, iespējams konservatīvo Gnome 3.2 darba virsmas pārvaldnieku.

Tā kā Ubuntu 12.04 būs ilgi uzturētā OS versija, tad, domāju, ka ka pie šīs versijas varētu pat mēģināt sākt pierast kaut tagad. Ir iespēja lejupielādēt jaunāko brūvējumu un testēt, izbaudīt jauninājumus pirms lielā starta aprīlī.

Es jau to daru, tas ir – gaidu kamēr beigsies lejupielāde… Un tad… Un tad testi visa paģirainā vakara garumā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.