Veselības ministrija aicina pieteikties vakcinācijas procesa tehnoloģisko risinājumu ideju izstrādē

Veselības ministrija līdz 16. janvārim, plkst 14:00 aicina pieteikties IT nozares profesionāļus, lai piedalītos darba grupā, kas meklēs labākos un efektīvākos tehnoloģiskos risinājumus vakcinācijas pret Covid 19 jaudas kāpināšanai un efektīvākai organizēšanai.

Plānots, ka nākamās nedēļas laikā tiks apkoptas būtiskākās prasības, kam jāatbilst informācijas tehnoloģiju sistēmām, kā arī tiks izvirzītas tehnoloģisko risinājumu prioritātes.

No preses relīzes…

Interesanti sanāk – uz nedēļu sanāks kopā IT saprotoši ļaudis (un ne tikai) un centīsies definēt MVP prasības pret IT sistēmu, kas varētu atvieglot darbu ar vakcinēšanas organizēšanu.

Tā kā dzīvē vēl neesmu sasniedzis tādu posmu (nirvānu), lai pieteiktos šāda veida ēverģēlībās, iztikšu ar šo te savu dienasgrāmatu, kur muļķīgi pafantazēšu par šādu IT sistēmu.

Tad nu tā…

Sistēmai jāsatur aktuālu (nepersonalizētu) informāciju par vakcinēšanas gaitu, pieejamajām vakcīnām un vakcinēšanas punktiem. Klasiskajiem “Biežāk uzdotajiem jautājumiem” un “Pierakstīties jaunumiem”, ja nu kāds vēlas informāciju par jauni atvērtiem (vai aizvērtiem) vakcinācijas punktiem.

Būtu salīdzinoši vienkārši realizēt automātisku tuvākā pieejamā vakcinēšanas punkta attēlošanu nu citus šāda veida sīkumus.

Tā kā vismaz sākotnēji vakcīnu skaits un iespēja vakcinēt ir ierobežota, tad nepieciešams datu apkopojums par vakcīnu skaitu un prioritārām iedzīvotāju grupām, kurus būtu nepieciešams vakcinēt ātrāk.

Acīmredzot sistēmā jāiekļauj pieeju personalizētai informācijai. Labi, autentifikāciju un autorizāciju viegli varētu veikt integrējot vienoto pieteikšanos (nu tur eID, internetbankas un dažādi paraksti), bet kas lietotājam būtu jāsagaida, kad viņš būs veicis autentifikāciju sistēmā?

Iespēju atteikties no vakcīnas? Iespēju pieteikties vakcīnai? Iespējamo vakcīnas saņemšanas laiku (cik saistoša šī informācija būs lietotājam un kas notiks, ja šī informācija tiks ignorēta)?

Kāda iespēja būs veikt sasaisti ar dažādiem reģistriem, lai noteiktu vai, piemēram, lietotājs strādā kādā no riska grupas profesijām? Vai lietotājs ir ar paaugstinātu ķermeņa masas indeksu (resnis) vai arī lietotājam ir būtiskas veselības problēmas? Droši vien to īsti nevarētu noteikt.

Acīmredzot jāizvēlas viena no divām pieejām – sistēmā lietotājs atzīmē, ka vēlas vakcinēties un sistēma pati aprēķina iespējamo vakcīnas saņemšanas laiku un attiecīgi vietu vai otra pieeja – būtu ļaut kādam izlemt, kurā prioritāšu grupā lietotājs būtu iekļaujams. Kāda iespēja, ka ģimenes ārsts autorizējas sistēmā, ierauga tur visus pacientus, kas reģistrēts viņa praksē un viņš nesajūk prātā, kad viņam tagad jāsaklikšķina tos, droši vien vidēji divus tūkstošus cilvēkus, un jāsamet kādā no prioritāšu grupām. Traki būtu.

Labi, varbūt es te fantazēju ar nepareizu pieeju un lielāka jēga būtu, ja sistēma būtu vērsta uz medicīnas darbinieku produktivitātes celšanu.

Piemēram, iedomājamies tādu procesu – es vēlos vakcinēties un dodos uz vakcinēšanas punktu. Tur mani sagaida medicīnas darbinieka palīgs, kas ar telefona lietotni nofotografē manas pases vai ID kartes svītru kodu. Pēc datu apmaiņas ar serveriem, aptuveni divu sekunžu laikā darbiniekam jau ir zināms vai šī ir mana pirmā pote, vai varbūt atkārtota. Palīgs varbūt man tad uzdod dažus precizējošus jautājums par mani un lietotnē saspaida attiecīgi dažas pogas. Un dodos tad pēc vakcīnas. Medicīnas darbinieks sapotē mani un tad acīmredzot dodos uz kādu palīgtelpu, lai gaidītu vai man neparādās kādas vakcīnas blaknes un nesāku izstarot 5G tīklu. Tikmēr palīgs lietotnē atzīmē, ka esmu veicis vakcināciju un pošas fotografēt nākošo pasi vai ID karti. Droši vien to 15 minūšu laikā saņemu eadreses ziņojumu vai sms ar laiku, kad būtu iespējama otrā vakcīna.

Vārdu sakot – murgs vien man sanāca. :)

Bet nu jebkurā gadījumā ceru, ka sistēma gala lietotājam būs viegli pieejama, neprasīs kaut kādu lietotņu instalācijas un būs ērti saprotama gan datorā, gan mobilajā ekrānā.

Un es saprotu, ka būs grūti izveidot sistēmu, kas būs saprotama visiem. Varbūt šoreiz jāizvēlas veidot tādu sistēmu, kas būs saprotama un atvieglotu dzīvi vismaz medicīnas nozares darbiniekiem…

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.