OSI modeļi un varbūt “Netflix & chill”

Prolologs

Septiņdesmito gadu beigās, astoņdesmitajos gados notika centieni definēt plaši atzītus tīkla veidošanas un savienošanas veidus. OSI modeļa izveide bija mēģinājums panākt, lai visi dažādie aparatūras un programmatūras ražotāji vienotos par sistēmu dažādu tīkla tehnoloģiju izstrādei.

Turpinājumā ir mans mēģinājums liriski aprakstīt OSI modeļa implementāciju cauri visnotaļ mūsdienīgu nodarbi – Netflix skatīšanos un atpūtu (šoreiz gan tomēr bez “chill”) ar alus kausu blakus.



Slānis 7 – Lietotne

Lietains Liepājas vakars. Diena šoreiz nebija tik veiksmīga kā cerēts un liekas, ka vakaram piestāvētu alus kauss, kas sajaukts kopā ar kādu labu seriālu Netflix’ā.

Šoreiz noskaņojums tāds, ka grūti sevi pierunāt slēgt iekšā datoru, tāpēc jāiekārtojas dīvānā un jāslēdz lietotni televizorā. Starp citu, gan televizorā, gan datorā lietotnes ir visnotaļ līdzīgas, bet televizorā tā nedaudz rada citādāku sajūtu. Es pat teiktu, ka līdzīgu sajūtu kā sen, sen atpakaļ bērnībā, kad tika atvesta VHS kasete no pilsētas filmu nomas un vienīgā iespēja uzzināt kasetes satura kvalitāti, bija mēģinājums atkodēt filmas kvalitāti pēc norādītā filmas žanra vai nosaukuma kirilicā. Protams, žanrs “супер боевик” tad parasti solīja vislielāko izklaidi.

Netflix gadījumā slinkums ņem virsroku un jāiztiek ar nosaukumu, žanru un māksliniecisku satura plakātu.

Slānis 7 ir tas slānis, ar kuru lietotājs visvairāk mijiedarbojas neatkarīgi no tā vai tas ir interneta pārlūks vai lietotne televizorā.

Slānis 6 – Prezentācija

Piekārtoju spilvenu dīvānā, atstāju komfortablu vietu blakus kaķim vai jebkuram citam interesentam, ja arī viņam radīsies noskaņa, un televizora pults klikšķināšanas maratons var sākties. Te gan sākas neliela nožēla par televizora lēnīgumu. Spēju iedomāties televizora nogurumu meklējot neatrodamas frāzes Netflix katalogā. Ievadu frāzi, kas man varētu palīdzēt sameklēt kaut ko smieklīgu, bet tajā pašā laikā arī izglītojošu.

Lietotne nopūšas, nobola acis, bet tomēr pārkonvertē to sistēmai saprotamā frāzē un nosūta serverim.

Šajā slānī lietotne mēģina sagatavot vai tulkot lietotāja datus lietotnes un servera saprotamā valodā.

Slānis 5 – Sesija

Meklēšanas rezultāti rada lielu vilšanos. Tur gan es vainoju tikai sevi – kāpēc gan man vajadzēja sīčiem meklēt viņiem piemērotu saturu neatslēdzoties no sava profila. Tagad rezultātos atrodamas arī multenes par kaķīšiem, lellēm vai robotiem. Jā, labi, “Love, Death & Robots” laikam pats esmu skatījies un sīči tur nav vainojami. Un prieks, ka televizors vēl nav pārtraucis darboties ap manām vakara kaprīzēm/noskaņojumu.

Šajā slānī parasti notiek ierīču komunikācijas savienojuma definēšana, koordinēšana un, piemēram, savstarpējās sapratnes izveide par to, cik tad ilgi serverim vērts rēķināties ar sistēmas lietotāja iegribām.

Slānis 4 – Transports

Es pultī kaut ko uzklikšķinu, televizora kuslā lietotne saņemas un interpretē datus un galu galā nosūta manas iegribas Netflix serverim speciāli apstrādātā formātā. Cik labi, ka lietotne pati sagatavo datus un korekti nosūta tos pašam brīvākajam (gan domās, gan noslogojumā) Netflix serverim. Vismaz man, dīvānā sēdētājam, tas ir visnotaļ ērti. Uzspied pogu “Meklēt” un velti sekundi laika vēsajam alus kausam vai realitātei.

Transporta slānis darbojas ar koordinētu datu sūtīšanu starp sistēmu un mērķa ierīci. Šajā slānī nolemj cik daudz datus sūtīt, kur tie tiek sūtīti un tā tālāk. Ja satura izvēle notiek ar TCP palīdzību, paša satura piegādē, visticamāk, iesaistīts UDP.

Slānis 3 – Tīkls

Televizors nodod datu paketi ar manām vēlmēm manam mājas maršrutētajam, tas skrien tālāk pie Ostkom, tālāk es kā lietotājs neesmu interesējies par ceļiem un bezceļiem, bet nojaušu, ka pēc ātrākām vai lēnākām milisekundēm mans pieprasījums jau sasniedz Netflix serverus, tie sagatavo saturu palīgos ņemot Amazon serverus un sagatavotais saturs atgriežas manā televizorā – plakāti ar man nezināmiem seriāliem, multenēm un kaudzi dokumentālajām filmām.

Šis ir līmenis, kurā tiek pārsūtītas datu paketes pa maksimāli veiksmīgāko maršrutu.

Slānis 2 – Datu savienojumi

Patiesību sakot, lai arī kas notiek vai nenotiek televizorā, uzmanība pievērsta alus kausam.

Slānis, kas nodrošina fizisku MAC adreses iesaisti informācijas nogādāšanai gala mērķī. Datu pārraide no mezgla uz mezglu notiek ar fiziskā slāņa kļūdu labošanu.

Slānis 1 – Fiziskais slānis

Lampiņas mirgo un lēnām palielinās risks, ka kāds sūdzēsies par interneta ātrumu. Vecie vadi, vecais rūteri un kaķa zobu pēdas uz vadiem varbūt nedaudz bojā seriāla pārraidi televizorā, bet visi slāņi ir veiksmīgi viens otru balstījuši un nekas cits neatliek kā aizmirsties seriālā.

Lieliski!

Pašā pamatā ir slānis nr. 1 – fiziskais slānis, kas ietver sevī visu, sākot no kabeļa vieda, radiofrekvenču saites, spriegumus un citas fiziskās prasības. Kad tīklā rodas problēmas, viens no pirmajiem darbiem ir pārbaudīt vai visi vadi kartība, kaķis nav našķojies vai arī varbūt kāda kontaktdakša tikusi izrauta.

Epilogs.

Labi, būsim reāli un šis nav veiksmīgākais slāņu apraksts vienkāršajam (arī nevienkāršajam) lietotājam, bet mans plāns bija radīt sajūtu, ka datu skraidīšanā turp un atpakaļ ir iesaistīti dažādi posmi un tie iet roku rokā centienos panākt, lai tīkla lietotājam komunikācija visa tīkla ietvaros būtu priekpilna un tā nebojātu alus malkošanu.

Paldies!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.