Koķetēšana ar AKKA/LAA

Pēc nedaudz provokatīva ieraksta publicēšanas biju jau rēķinājies, ka kāds iedomāsies man atsūtīt e-pastu. Un tas arī, protams, tika izdarīts. Es nezinu, kas man bija uznācis, jo uzsāku nedaudz muļķīgu saraksti…
Viņi:

Labdien,

LR Autortiesību likuma 40. panta 1. punkts paredz, ka autortiesību subjekta atļauja ir jāsaņem uz katru darba izmantošanas reizi un ir aizliegts izmantot darbus, ja nav saņemta autortiesību subjekta atļauja.
Lūdzu Jūs sazināties ar AKKA/LAA par autoru darbu izmantošanas licences saņemšanu mājas lapai http://blogs.deelis.lv

Ar cieņu,

Jānis Eberšteins
AKKA/LAA-NCB nodaļas speciālists
Tel: 67274164
E-pasts: janis.ebersteins@akka-laa.lv

Mani diezgan ieinteresēja līguma nosacījumi, tāpēc paturpināju saraksti.
Es:

Sveiki!

Vai Jūs varētu atsūtīt elektroniski licences līgumu? Ar prieku izskatīšu nosacījumus
līguma slēgšanai.

Ar cieņu, http://blogs.deelis.lv idejiskais autors.

Patīkami ātri saņēmu atbildi:

Nosūtu Jums licences līguma projektu.

Ar cieņu,

Jānis Eberšteins
AKKA/LAA-NCB nodaļas speciālists
Tel: 67274164
E-pasts: janis.ebersteins@akka-laa.lv
A. Čaka iela 97
Rīga, LV-1011

Pielikumā bija divi MS Word dokumenti. Vienā dokumentā bija pats līgums, bet otrajā tāda kā veidlapa ar autortiesībām aizsargāto darbu uzskatei.
Nedaudz dīvaini, bet atsūtītajā līgumā bija neveiksmīgi izdzēstas saites uz kādu citu interneta resursu.

akka/laa
akka/laa

Bet tas tā sīkums. Man personīgi nepatika, ka tiek izmantots Ms Worda dokuments, tāpēc aizsūtīju viņiem epastu:

Paldies par operativitāti, bet vai Jūs nevarētu atsūtīt līguma kopiju formātā, kurš man
neprasa iegādāties maksas programmatūru, lai pilnvērtīgi apskatītu esošo
dokumentu?
Paldies jau iepriekš.

Ar cieņu, http://blogs.deelis.lv idejiskais autors.

Viņi:

Licences līgums ir Word dokumenta formātā – kādā formātā man Jums nosūtīt līgumu?

PDF formāts jau ir plaši izpatīts vai ne? Un tā lietošana ir bezmaksas? Nekļūdos?

Es būtu pateicīgs, ja līgums tiktu atsūtīts bezmaksas un plaši izplatītajā PDF
(Portable Document Format) formātā.
Paldies.

Šķiet, ka nevienam nebija nodoms mani iepriecināt, tāpēc nākošajā e-pasta vēstulē bija vienkārši ievietots viss līguma saturs bez jebkādiem pielikuma failiem.
Neliels izrāvums no piedāvātā līguma:

2. Atļaujas (licences) apmērs
2.1. Ar Līgumu piešķirtā atļauja (licence) attiecas tikai uz interneta mājas lapu http://.
2.2. Līgums nekādā gadījumā nedod atļauju:
2.2.1. Tieši vai netieši, pilnībā vai daļēji nodot ar Līgumu iegūtās tiesības tālāk trešajām personām.
2.2.2. Reproducēt, tajā skaitā sniegt lejupielādes pakalpojumus, interneta mājas lapā http://iekļautos Darbus.
2.2.3. Izmantot Darbus raidīšanai ēterā vai atskaņošanai publiskos pasākumos (ar vai bez ieejas maksas), kā piemēram, bet ne tikai, koncertos, publiski izklaidējošos pasākumos, diskotēkās, teatrālos uzvedumos un izrādēs, literāros vakaros. Šādai Darbu izmantošanai ir jāsaņem speciāla atļauja (licence).
2.2.4. Pakalpojuma sniedzējs, samaksājot atlīdzību autoriem saskaņā ar šī Līguma 3.1.punktu par Aģentūras pārstāvēto Darbu izmantošanu, nav samaksājis atlīdzību autoriem par Darbu izmantošanu publiskajā izpildījumā – kafejnīcās, restorānos, veikalos, diskotēkās, viesnīcās u.c. Šīs trešās personas atlīdzību par Darbu publisku izpildījumu Aģentūrai maksā patstāvīgi.
2.2.5. Izmantot Darbus reklāmā.
2.3. Šis Līgums nekādi neregulē un neietekmē blakustiesību īpašnieku tiesības.
2.4. Ar Līgumu piešķirtā atļauja (licence) neattiecas uz muzikāli dramatisku darbu, kā arī dramatisku darbu ar mūziku izmantošanu.
2.5. Pakalpojuma sniedzējs apņemas izlietot autortiesību aizsargātos darbus tikai labā ticībā un likumos, Līgumā vai citās pienācīgi saņemtās atļaujās (licencēs) noteiktajā kārtībā un apmērā.

3. AUTORatlīdzība
3.1. Autoratlīdzība, kuru Pakalpojuma sniedzējs apņemas maksāt par Darbu izmantošanu Līgumā paredzētajā apmērā, tiks aprēķināta atbilstoši spēkā esošajiem vispārējiem Aģentūras apstiprinātajiem tarifiem, kas ir sekojoši:
· pakalpojuma sniedzējam jāmaksā 5,5% (pieci komats pieci procenti) no ieņēmumiem, kas gūti no attiecīgajā lapā (http:// mūzikas sadaļas reklāmas ieņēmumi un no lapas lietotājiem gūtie ieņēmumi), bet ne mazāk kā:

līdz 100 (simts) Darbiem – Ls 10 (desmit lati) mēnesī;

no 101 – 200 darbiem – Ls 20 (divdesmit latu) mēnesī;

no 201 – 300 darbiem – Ls 30 (trīsdesmit latu) mēnesī;

no 301 – 400 darbiem – Ls 40 (četrdesmit latu) mēnesī;

· Par katriem nākamajiem 100 (simts) ievietotajiem darbiem jāmaksā papildus Ls 10,00.

Un kā pie velna es varu panākt to, lai YouTube ievietoto klipu varētu noskatīties, nepanākot to lejupielādi uz lietotāja cietā diska?
Aizsūtiju e-pastu:

Nav iespējams mainīt līguma nosacījumus? Tehnisku iemeslu dēļ nav iespējama 2.2.2 izpilde (kas padara līgumu bezjēdzīgu), jo, lai interneta lietotājs spētu noskatīties video materiālu, viņam tas jālejupielādē uz datora cietā diska. Mūsdienās gan tas notiek automātiski un lietotājs iespējams vienkārši nezin, ka interneta pārlūks visu rādāmo materiālu sinhroni lejupielādē uz cietā diska, pirms parādīšanas.
Iespējams jau esmu pārpatis līguma nosacījumus, bet tas faktus nemaina.

Tad jau redzēsim kā izvērtīsies sarakste. Man tikai ir daži jautājumi:
1) Vai lielajiem vortāliem (draugiem.lv, orb.lv) tiek piemērota tādi pati takse?
2) Cik liela daļa no tiem manis maksātajiem 10 latiem mēnesī nonāktu māksliniekam un cik liela daļa tiku noskaitīta administratīvajiem izdevumiem?
3) Ja internets ir publiskā vide, tad man vajadzētu maksāt autoralīdzības nodeva par to, kas ir pieejams publiski un visiem interneta lietotājiem?

Pievienoju atsūtītos failus:
internets_lic_ligums
atskaite-par-autoru-muzik257

31 atbildes uz “Koķetēšana ar AKKA/LAA”

  1. Man liekas, ka ta megjina apchakaret, naudinju izspiest, nevaretu but, ka kantoris ir tik liiks, ka neko nevar normaali noformeet.

  2. Visi tik rausta runci aiz ūsām. Kas man ar būs jāsāk, jo sāk izskatīties, kad neesi īsts trūū-blogeris ja to nedari :D

  3. vispaar jau 2.2.2 punktu var izpildiit piedaavaajot true/live streamingu nevis standarta flv atspeeleeshanu. streams netiek seivots uz diska (unless kaukaads specifisks softs tiek lietots kas tieshi ir paredzeets lai seivotu live streamu)

  4. vdl – bet, ja runa ir par parastu Youtube klipu ievietošanu t.i. vai youtube spēlētājs nodrošina tādu funkciju?

  5. Es nesaprotu, ko jūs vispār ņematies. Nekur nav rakstīts, ka uz e-pasta vēstulēm būtu jāatbild. Kad atnāktu ierakstīta vēstule es sāktu bezgalīgu saraksti, kur viņiem man būtu jāskaidro elementāras IT lietas (piemēram, kā izdabūt viņu sūtīto e-pastu no spamfiltra), būtu jāsūta tonnām papīra (sveiki līgumu paraugi) utt.

    Sistēma līdzīga kā ar naudas izkrāpējiem — lieciet darīt visu darbu viņiem

  6. ish: bet tas jau nenozīmē, ka tehniski tas nav iespējams. Tehniski tas ir iespējams. To, ka patreiz tur izmantotā sistēma to nedara, ir cita problēma.

  7. Vai tas no AKKA/LAA ir komerciāla rakstura piedāvājums ? Iespējams ka to varētu dēvēt par nevēlamu komerciālā rakstura vēstuli (spamu) un šādas vēstules atsūtīšana tev bez tavas atļaujas ir administratīvā likuma pārkāpums.

  8. vareeji jau piedaavaato liiguminju iemest pilniibaa, lai cilveeki redz, ko tie pajolinji tur iisti skribelee.

  9. Tas ir absurds. daudz neizplūdīšu, bet lieta sekojoša: esmu mūziķis. Un mani interesē, KUR paliek tā summas starpība no tā, ko cilvēki maksā šai zagļu iestādei par licencēm, un tas, kas man ienāk kontā par katru atskaņoto dziesmu- tv, radio, koncertā, vai jebkur citur. Un kāds vēl Youtube tagad!

  10. Draugiem/Orb tas kantoris neaiztiks, jo viņus vienkārši izdrāzīs dirsā. Tāpēc, AKKA/LAA izdomāja, ka labāk pisīs prātu parastiem blogotājiem, kuri, problēmu gadījumā, iespējams nevarētu atļauties (un pat netiesātos) advokātu.
    Bet nu tie AKKA/LAA ir mudaki. No vienas puses, autortiesības arī attiecas uz bildēm. Ja es skatos ar autortiesībām aizsargātas bildes (piemēram, Tvnetā), tad teorētiski arī tās tiek lejupielādētas uz mana datora cieto disku.

  11. es gan nesaprotu – uz bloga servera to video failu nav. ir tikai “interesants” kods (embed). nekāda mūzika no viņa (tā koda) neskan.

    atnāk uz lapu/blogu/vietni akalaa pārstāvis, a viņam uz datora kaut kāda programma kas apskata (noparsē) linku un uzreiz sāk lādēt _viņa_ datorā no youtubes servera video ar visu skaņu. sanāk ka tagad tas materiāls īstenībā skan _viņa_ kabinetā (nedod dies vēl publiski sāk skanēt pa viņa logu (jo smaka tur noteikti tāda, ka logs jātur vaļā nepārtraukti)) un nevis mājas lapā. plus vēl tagad šis darbs viņa datorā atrodas (un iespējams ir jau pat ierakstīts cietajā diskā, swapā).

    ko tagad? kā darīt un kā būt?

  12. Šaubos, vai vienkārši saites ievietošana ir kvalificējama kā “sniegt lejupielādes pakalpojumus”. Pēc būtības “lejupielādes pakalpojumus” sniedz tas, kuram pieder serveris, no kura dati kačājas. Tas, ka tu dod linku, neko nenozīmē. Tāpat kā, teiksim, ja tu iedod kādam kaut kur dabūtu publiskā nama adresi, nenozīm, ka tu pats sniedz seksuālus pakalpojumus.

    Bišķi neštimm.

  13. .. to var pierādīt izejot no pretējā. Apgalvojam, ka “lejupielādes pakalpojumus” var sniegt, vienkārši dodot linku. Pēc tam mēģinam nokačāt neesošus datus no neesoša servera pēc šī linka. Pierādās, ka “elektrifikācija ir komunisms mīnus padomju vara”.

  14. …Klupšanas akmens laikam ir tas, ka ja tu izmanto “embedded” video, tad reāli tas parādās tavā lapā, t.i. tava lapa to “atskaņo”, tik tiešām. Tur saregsuņiem pēc būtības taisnība, man liekas. “Otmazkas” jau ir tīri demagoģija. Vienkārši embedded vietā ir jādod parasti linki, pārejai uz konkrēto YouTube sižetu, tas varētu problēmu atrisināt. Varbūt.

  15. bet ja uzliek konkrētus pluginus/softus, tad arī linus var previewot no browsera, tajā pašā lapā.. sanāk ka arī saite piedāvā fīču lapā atskaņot lietas..

    .. vai arī tomēr saite tieši tā pat kā embed kods ir tikai teksts/atsauce uz materiālu un būtībā apmeklētājs, uzstādot lietas kas to saprot (piem flash) ir vainīgs. tik pat labi var sākt browsēt mājas lapas ar DC++ (vienalga kādā veidā, bet akalaa tajaa var izraadiities vislielaakie speciaalisti) un teikt ka tur ir kaut kas pārkāpts.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.