Gatavojamies eParaksts mobile

Cik saprotu, tad pirmais solis, lai savā ierīcē iegūtu eParaksts mobile ir autentificēties sagatavotā vietnē ar eiD vai eParaksts karti. Var, protams, arī ar internetbankām (ar Latvija.lv palīdzību), bet tad būs nepieciešami vairāki papildus soļi reģistrācijai (acīmredzot jānorāda e-pasts, telefona numurs, personas apliecinoša dokumenta dati, utt) un pēc kaut cik dienām kurjers vedīs sagatavotos dokumentus, pārbaudīs vai esi norādītā persona un liks parakstīties.

Autentificējoties ar eID vai eParaksts karti, šie dati automātiski tiks aizpildīti un varēs uzreiz “elektroniski” parakstīt dokumentu un nebūs nepieciešams izmantot kurjera pakalpojumus un savu laiku.

Tāpēc jāsāk ar eParakstītāja iegūšanu savā datorā. Tā kā gan darbā, gan mājās izmantoju Ubuntu 16.04 operētājsistēmu, uzstādīšana nedaudz atšķiras no ierastā Windows ceļa. Panikai nav pamata, jo speciālisti ir sagatavojuši Lietotāja rokasgrāmatu, kur ir arī vienkārša instrukcija eParaksta ieviešanai Ubuntu vidē.

Tad nu kā jau man tas parasti sanāk, veru vaļā termināli un lūkoju, ko varu darīt lietas labā.

Instrukcijā norādīts, ka jāreģistrē programmatūras krātuvi ar sekojošu rindu.

deb https://www.eparaksts.lv/files/ep3updates/debian xenial eparaksts

Var arī doties uz (startēt) software-properties-gtk (vai varbūt Synaptic Package Manager->Settings->Repositories>Cita programmatūra->Pievienot…) un atrast vietu, kur pievienot šo rindu. Vai var arī konsolē izpildīt komandas kā tas tiek arī instrukcijas piemērā izdarīts:

sudo add-apt-repository "deb https://www.eparaksts.lv/files/ep3updates/debian xenial eparaksts"
sudo apt-add-repository --remove "deb-src https://www.eparaksts.lv/files/ep3updates/debian xenial eparaksts"

wget -qO - https://www.eparaksts.lv/files/ep3updates/debian/public.key | sudo apt-key add -

sudo apt-get update

sudo apt-get install eparakstitajs3

Jāuzstāda starpniekprogrammatūra, ja izmantoajam eID viekarti vai eParakstu. Uzstādīšu abas divas, pat neskatoties uz to, ka izmantošu tikai eID karti

sudo apt-get install libclassicclient
sudo apt-get install latvia-eid-middleware

 

Spraudņu uzstādīšana pārlūkprogrammām:

sudo apt-get install eparaksts-token-signing

Šos spraudņus var meklēt pārlūku paplašinājumu “veikalos”, bet es ceru, ka šis pasākums ļaus vienlaicīgi spraudņus uzstādīt vairākiem pārlūkiem.

Tā, kad šis viss ir izdarīts, mēģinu spraust klāt eID karšu lasītāju. Man pieejamais ir kaut kāds SCR3310 modelis, kas acīmredzot ir atbalstīts kernelī un ar to nebūtu jābūt problēmām.

Dodos uz vietni un cenšos ienākt ar eID vai eParaksta karti.

Tur mani sagaida aicinājums sākt autentifikāciju ar viedkartes spraudni. Sāku un ievadu savu PIN1

Esam tikuši jaunā logā, kur iespējams lejupielādēt automātiski sagatavoto (arī parakstīto) līgumu un varam iesniegt šo līgumu. Šoreiz izmantojam PIN2.

 

Tas arī viss!


Kopā ar programmatūras uzstādīšanu, tas aizņēma kādas 10 minūtes. Ja programmatūra jau būtu uzstādīta, pieteikšanās eParaksts mobile nevajadzētu aizņemt vairāk par 2 minūtēm. Ērti un vienkārši :)

 

P.S.

Manā gadījumā eParakstītājs3 tika uzstādīts /opt/eparakstitajs3 direktorijā. Programma ir tā pati, kas Windows vidē, nedomāju, ka tur vajadzētu būt problēmām. Varu parakstīt dokumentus un aplūkot citus parakstītus dokumentus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.